12 cărți de antreprenoriat pe care să le citești în 2023
8 Iulie 2022
Cărțile de antreprenoriat reprezintă o resursă valoroasă pentru oamenii de succes. De-a lungul vieții, nu ar trebui să te oprești niciodată din învățat, mai ales ca antreprenor. Oricât de multe cunoștințe ai acumulat deja, dezvoltarea continuă te ajută să câștigi mai multă încredere în tine și să devii cea mai bună versiune a ta. Pentru a-ți oferi un plus de inspirație, ți-am pregătit o listă cu 12 cărți de antreprenoriat pe care merită să le citești în acest an.
Dacă îți dorești să fii un antreprenor de succes, este bine să știi un lucru important: procesul de învățare nu se termină niciodată. Cu cât investești mai mult timp în dezvoltarea ta personală și profesională, îmbunătățindu-ți abilitățile și acumulând cunoștințe noi, cu atât vei obține rezultate mai bune și vei simți adevărata împlinire. Fie că ești la început de drum sau ai 20 de ani de experiență, este firesc să citești, să îți extinzi sfera de cunoaștere și să afli care sunt poveștile de reușită ale altor oameni de afaceri. În articolul următor ți-am pregătit o listă de cărți care merită citite de orice antreprenor, precum și câteva sfaturi utile pentru a-ți crea o rutină de lectură atunci când ești o persoană foarte ocupată.
Cum să îți creezi o rutină de citit cât mai utilă
Când fiecare zi a ta începe înainte de ora 8 și se termină aproape de miezul nopții, e dificil să găsești timp pentru lucrurile care îți fac plăcere, dacă acestea nu sunt esențiale. Probabil agenda îți este plină de ședințe, e-mailurile sosesc destul de des, iar pe lângă responsabilitățile profesionale, ai nevoie să fii alături și de cei dragi. Lectura poate părea un hobby sau o activitate care alunecă în plan secund, fiind păstrată pentru vacanțe sau momente de relaxare. Cu toate acestea, trebuie să iei în calcul faptul că un antreprenor informat constant, care se străduiește mereu să devină mai bun, va avea întotdeauna un traseu profesional cu mai multe reușite.
Iată câteva metode care te pot ajuta să parcurgi cărțile de antreprenoriat și de dezvoltare care te interesează:
- Alocă-ți zilnic un interval pentru lectură, pe care să încerci să îl păstrezi la aceeași oră. De exemplu, intervalul poate fi seara, înainte de culcare, sau în pauza de prânz de la birou. Nu trebuie să citești ore în șir, dar 10-15 minute de lectură pe zi pot fi suficiente pentru a avea un ritm constant.
- Notează-ți ideile care te interesează. E bine să ai lângă tine un carnet în care să scrii aspectele care ți se par cu adevărat interesante și pe care le poți aplica în activitatea ta. În acest fel nu vei uita ceea ce citești și vei simți că lecturile ți-au fost cu adevărat utile.
- Apelează la audiobooks. Dacă nu găsești timp să parcurgi cărțile pe care ți le-ai pus pe listă, le poți căuta în versiunea audio. Astfel le poți asculta în mașină, când aștepți în trafic, înainte de culcare sau pur și simplu de-a lungul zilei - când faci sport, când te îmbraci să pleci spre birou sau când aștepți începerea unei întâlniri.
- Asigură-te că ai întotdeauna la tine o carte. Nu se știe când ai la dispoziție câteva minute libere, pe care le poți umple cu o pauză de lectură.
- Decide-te asupra unui spațiu dedicat cititului. Mintea umană face foarte ușor conexiuni între un anumit loc și rolul acestuia. Când ești la birou, simți că acolo este spațiul unde trebuie să lucrezi, să te uiți pe rapoarte, să scrii e-mailuri. Automat, devii mai productiv și lași de multe ori la o parte problemele personale. Când te așezi în pat sau pe fotoliul de acasă, simți relaxare, iar organismul tău este mai puțin alert. Gândește-te la asta și alege un loc pe care mintea să îl asocieze nu cu munca, nici cu somnul sau distracția, ci cu cititul. În acest mod îți va fi mai ușor să te concentrezi la lectură.
12 cărți de antreprenoriat pe care merită să le citești
Pe lângă volumele de mai jos, există și alte lecturi interesante, pe care cu siguranță le vei descoperi în timp. Până atunci, poți începe cu următoarele recomandări:
1. Secretele succesului: Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent - Dale Carnegie
Indiferent de domeniul afacerii tale, această carte te va ajuta să relaționezi mai bine cu partenerii de business și cu angajații, să faci o impresie bună încă de la prima întâlnire și să îi determini pe cei din jurul tău să aibă mai multă încredere în tine. Practic, este o lectură din care ai foarte mult de învățat în materie de abilități de comunicare și negociere, dar și de promovare a brandului personal. Vei afla cum îi faci pe ceilalți să îți recunoască valoarea, cum critici în mod constructiv, dar și cum reacționezi la posibile atacuri din partea oamenilor cu care interacționezi.
2. Tată bogat, tată sărac - Robert Kiyosaki
Este o carte de educație financiară, utilă oricărui antreprenor aflat la început de drum. Te va ajuta să înveți mai multe despre independența financiară, sistemul de investiții și importanța unor obiceiuri sănătoase din punct de vedere economic. Dacă îți place stilul în care scrie Kiyosaki, îi poți căuta și celelalte cărți, însă Tată bogat, tată sărac rămâne opera sa de referință și a devenit deja un bestseller pe plan internațional.
3. The Tipping Point: Cum lucruri mici pot provoca schimbări de proporții - Malcolm Gladwell
O carte ce analizează modul în care se nasc tendințele, punând accent pe natura umană și pe influențarea acesteia, The Tipping Point poate fi o inspirație pentru orice antreprenor. Așa cum spune Aaron Gell, fost editor-șef la The New York Explorer, volumul lui Gladwell reprezintă o adevărată revelație pentru oamenii de afaceri: Ca manual de business, The Tipping Point este cu adevărat excepţional.
4. De la idee la bani - Napoleon Hill
Un alt bestseller apreciat la nivel mondial, volumul lui Hill a intrat în topul celor mai vândute cărți din toate timpurile. Inspirându-se din povești reale de succes, autorul oferă o rețetă prin care poți obține independența financiară, ajungând de la un simplu vis la o realitate profitabilă. Citind cartea, vei învăța cum să-ți cultivi o conștiință a banilor, dar și ce acțiuni să întreprinzi pentru a obține succesul și a-l menține de-a lungul timpului.
5. Mitul antreprenorial. De ce nu funcționează majoritatea micilor afaceri și ce e de făcut în această privință - Michael E. Gerber
Autorul cărții este considerat un adevărat mentor al antreprenorilor, ceea ce explică și succesul de care se bucură acest volum, care datează de mai bine de 30 de ani. În paginile cărții, Gerber îți explică, folosind exemple clare, ce greșeli pot duce la eșecul afacerii tale și cum poți face pentru a te menține pe piață și a ajunge la succesul mult dorit.
6. Grit. Puterea pasiunii și a perseverenței - Angela Duckworth
Autoarea are o poveste de viață impresionantă, care cu siguranță te va inspira și te va ajuta să câștigi mai multă încredere în propriile forțe. Cartea exemplifică modul în care excelența nu se atinge prin talent, ci printr-un cumul de ambiție și pasiune. Astfel, chiar dacă simți că nu te-ai născut cu spirit antreprenorial, poți învăța cum ajungi un om de afaceri de succes, prin muncă și dorința de a reuși. Citind Grit vei înțelege cum îți gestionezi emoțiile negative, cum îți crești stima de sine și ce pași urmezi pentru a ajunge la obiectivul propus. Cartea conține și poveștile unor oameni celebri, care au atins performanța prin perseverență.
7. Psihologia persuasiunii. Totul despre influențare - Robert B. Cialdini
Dacă ești antreprenor sau îți dorești să deschizi o afacere, cartea lui Cialdini îți va fi cu siguranță de ajutor. Vei învăța cum să negociezi eficient, cum să crești baza de clienți și prin ce acțiuni îți poți păstra angajații motivați. Totodată, cartea îți oferă și idei prin care să obții rezultate maxime, cu costuri cât mai mici.
8. Leaders - Stanley McChrystal
Cartea nu este momentan tradusă în română, deci ai un avantaj dacă stăpânești bine limba engleză. Scris de un general american în rezervă, volumul analizează comportamentul liderilor de succes și poate fi un ghid valoros pentru orice antreprenor care vrea să fie un exemplu pentru echipa sa.
9. Lost and Founder - Rand Fishkin
Este o carte excelentă pentru antreprenorii care pun bazele unei afaceri de tip start up. Dacă parcurgi cartea vei afla ce strategii e bine să aplici pentru a obține succesul, de ce anume ar trebui să te ferești și cum poți genera vânzări prin fidelizarea clienților existenți. La fel ca în cazul cărții Leaders, vei găsi volumul în limba engleză.
10. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace - Stephen R. Covey
Orice antreprenor are nevoie de un ghid complet al practicilor prin care își poate crește eficiența și productivitatea. Cartea va fi utilă nu doar pentru tine, ci și pentru oamenii cu care lucrezi, ajutându-i să fie mai productivi. Covey a scris-o în 1989, însă informațiile sunt la fel de actuale și în prezent, așa că îți vor fi utile în activitatea de zi cu zi.
11. Steve Jobs - Walter Isaacson
Poate nu obișnuiești să citești biografii, însă cea de față te va inspira și îți va oferi forța necesară pentru a-ți urma propriul drum în lumea afacerilor. Cu toții știm cine a fost Steve Jobs și ce impact a avut în mediul business, însă traseul lui profesional și ambiția sa sunt cu adevărat inspiraționale. De fiecare dată când simți că ești în impas sau că ai nevoie de un plus de încredere, cartea lui Isaacson va fi exact ce-ți trebuie pentru a merge mai departe și a deveni un antreprenor de top.
12. Strategia Oceanului Albastru - W. Chan Kim și Renée Mauborgne
Dacă îți plac cărțile de business complexe, care îți dau de gândit și îți permit să vezi dincolo de suprafață, te vei bucura să citești Strategia Oceanului Albastru. Vei afla cum te diferențiezi de alte afaceri, cum reușești să îți depășești competitorii și ce factori te pot ajuta să te reinventezi ca antreprenor.
Sperăm ca toate aceste cărți să îți ofere inspirația de care ai nevoie pentru a-ți scrie propria poveste de succes. Nu este necesar să o așterni pe hârtie, ci doar să o trăiești, pentru că îți va aduce satisfacția de a fi un antreprenor de top, care are puterea să schimbe în bine viețile celor din jur. Începe de acum să faci asta, asigurându-te că oamenii alături de care lucrezi se simt motivați și fericiți să fie parte din compania ta.
Sursa foto: iStock