Employer branding, branding de angajator - Pluxee Romania

Employer branding - măsuri pentru construirea și dezvoltarea resurselor umane din companii

24 Octombrie 2024

Atragerea și retenția talentelor a devenit o situație sensibilă, ce poate pune probleme economice majorității organizațiilor ce activează în România. În condițiile competiției tot mai dure ce caracterizează mediul de afaceri actual, companiile reușesc tot mai greu să angajeze și să păstreze resursa umană necesară desfășurării activităților. Astfel, devine obligatorie recurgerea la strategii eficiente în această direcție, printre acestea remarcându-se un concept relativ nou în țara noastră, și anume, cel de creare a unui brand de angajator.

Demersul de realizare a unui brand de angajator reprezintă o metodă ideală de dezvoltare a resurselor umane în vederea atragerii acelor angajați valoroși, care să contribuie la atingerea țintelor economice și la păstrarea lor în cadrul companiilor. O firmă cu un brand de angajator puternic va reuși să atingă performanțe optime, deoarece echipa de angajați va fi loială și dedicată. Mai mult de atât, prin aplicarea unor strategii utile de employer branding, firmele își pot crește o reputație solidă pe piață pentru atragerea clienților și partenerilor de afaceri.

Articolul de mai jos este destinat factorilor de decizie din companiile ce activează în diverse domenii și care doresc să aibă la dispoziție instrumente utile pentru construirea și păstrarea unei echipe de angajați valoroasă și eficientă. Astfel, în rândurile următoare se vor consulta informații utile cu privire la brandul de angajator și la rolul acestuia în dezvoltarea resurselor umane, precum și strategiile recomandate în acest sens. În plus, se va descoperi ce măsuri sunt necesare evaluării succesului aplicării strategiilor de employer branding pentru ajustarea lor în funcție de necesități.

Cuprins:
1. Ce înseamnă employer branding - Informații generale
1.1. Definiția termenului de employer branding
1.2. Rolul brandingului de angajator în dezvoltarea resurselor umane dintr-o companie
2. Strategii recomandate pentru construirea unui brand de angajator atractiv
2.1. Cultura organizațională ca fundament al brandingului de angajator
2.2. Construirea brandului de angajator cu ajutorul beneficiilor și recompenselor pentru angajați
2.3. Implementarea brandului de angajator prin crearea unui mediu de lucru pozitiv, transparent și incluziv
3. Măsuri pentru monitorizarea succesului activităților de employer branding

1. Ce înseamnă employer branding - informații generale

Imaginea unei companii reprezintă cartea de vizită utilizată în relațiile cu partenerii de afaceri și cu clienții. Acest concept este bine cunoscut și utilizat intens de firme, însă în ultimii ani a cunoscut o evoluție majoră prin extinderea modului în care este privit, și anume din perspectiva imaginii pe care o are compania în fața potențialilor angajați și a celor care deja fac parte din echipă. Prin intermediul brandului de angajator o companie poate ieși în evidență în fața concurenței în activitatea de recrutare și retenție a angajaților.

1.1. Definiția termenului de employer branding

Employer brandingul este un proces din ce în ce mai important în mediul de afaceri, fiind întrebuințat de numeroase companii ca metodă de atragerea a resurselor umane necesare desfășurării activităților curente sau extinderii acestora. Construirea și promovarea unei imagini pozitive ca angajator contribuie la creșterea competitivității pe piața muncii în condițiile în care este din ce în ce mai dificil să se obțină acces la o resursă de muncă bine pregătită, motivată și loială. 

Multă vreme principalul criteriu în alegerea unui loc de muncă a fost cel al valorii salariului oferit de angajator. În prezent se poate observa o modificare a așteptărilor legate de locul de  muncă, în afara recompenselor financiare obișnuite, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă fiind atente și la alte aspecte, cum ar fi cultura organizațională, valorile promovate de compania angajatoare, beneficiile extra salariale și recunoașterea valorii individuale și de echipă.

Construirea brandului de angajator este privită uneori în mod superficial, ca pe o simplă strategie de marketing, dar, de fapt, acest demers este unul complex, ce îmbină în mod fericit cultura organizațională internă, comunicarea transparentă și dezvoltarea resurselor umane. Firmele care acordă atenție acestui proces au, cu siguranță, o poziție consolidată pe piața muncii și atrag angajați valoroși, pe care îi păstrează datorită mediului de lucru motivant, transparent și incluziv.

1.2. Rolul brandingului de angajator în dezvoltarea resurselor umane dintr-o companie

Brandingul de angajator este un element esențial al dezvoltării unei afaceri viabile și sustenabile, deoarece are un rol semnificativ în dezvoltarea resurselor umane, una dintre cele mai importante resurse aflate la dispoziția angajatorilor. Construirea unei imagini pozitive în directă legătură cu mediul propice oferit angajaților determină potențialele talente să aleagă o anumită companie în detrimentul competiției și să rămână pe termen lung în cadrul acesteia.

employer branding - barbat care scrie- Pluxee Romania
Imagine de Scott Graham pe Unsplash

Brandingul de angajator pozitiv îndeplinește trei funcții principale în cadrul dezvoltării resurselor umane:

  • Atragerea talentelor de top. Atragerea resursei de muncă potrivite este un demers dificil ce pune probleme majore tuturor firmelor aflate în situația de a recruta forță de muncă valoroasă. Problemele vin din cauza deficitul înregistrat pe piața muncii, în special în anumite domenii, și din modificarea așteptărilor cu privire la beneficiile oferite de angajatori. Firmele ce investesc în acțiuni de employer branding, ca de exemplu în realizarea unei culturi organizaționale sănătoase, punerea la dispoziția angajaților a diverse beneficii flexibile și oportunități de dezvoltare a carierei, reușesc să atragă talente de top și să le păstreze în cadrul organizațiilor;
  • Dezvoltarea și motivarea angajaților. Brandingul de angajator nu are doar rolul de atragere a talentelor, ci și pe cel de dezvoltare a resurselor umane. Implementarea unor politici bazate pe dezvoltare, recunoaștere și recompensare stimulează implicarea angajaților și motivarea acestora;
  • Retenția talentelor și loialitatea angajaților. O problemă de care se lovesc unii angajatori este cea a părăsirii organizației pe care o conduc de către angajații formați la locul de muncă, în care s-au investit resurse financiare și de timp  importante. Brandingul de angajator vine în sprijinul antreprenorilor prin încurajarea loialității datorită mediului de lucru atractiv și a recunoașterii și recompensării performanțelor.

2. Strategii recomandate pentru construirea unui brand de angajator atractiv

Brandul de angajator atractiv este un element esențial pentru o companie de succes în condițiile competiției acerbe de pe piața muncii pentru angajarea personalului potrivit. În acest sens, antreprenorii pot utiliza diverse strategii cu rol de atragere a talentelor și de retenție a acestora datorită mediului de muncă apreciativ și motivant. Printre măsurile recomandate se numără implementarea unor acțiuni pentru realizarea culturii organizaționale potrivite, oferirea de beneficii și recompense în concordanță cu valoarea individuală a angajaților și încurajarea creării unui mediu de lucru pozitiv, bazat pe o comunicare transparentă și eficientă.

2.1. Cultura organizațională ca fundament al brandingului de angajator

Cultura organizațională este privită ca identitatea unei companii, aducerea acesteia în cadrul strategiilor de branding de angajator fiind obligatorie. Astfel, pe baza valorilor, normelor, practicilor și comportamentelor existente în cadrul unei firme se formează o imagine a acesteia.  Această imagine  contribuie la atragerea și retenția talentelor.

Printre strategiile utile în această direcție se numără implementarea în cadrul echipei a unor valori autentice, comunicate clar atât către mediul intern, cât și către exterior. Aceste valori trebuie să reflecte aspectele actuale generale ale societății, dar și elemente particulare ce caracterizează echipa. Astfel, este utilă crearea unui mediu de lucru colaborativ, deschis către diversitate, ceea ce contribuie la consolidarea imaginii pozitive.

O companie ce promovează echitatea, transparența și comunicarea deschisă pe baze incluzive este atractivă pentru un număr din ce în ce mai însemnat de talente, care odată incluse în echipă pot aduce o serie de inovații și perspective noi, care să ajute la atingerea succesului pe termen lung. 

Un alt beneficiu al culturii organizaționale pozitive în ceea ce privește brandul de angajator este cel de oferire a unui mediu în care resursa umană se poate dezvolta pe plan profesional și personal. Echilibrul între viața profesională și cea personală este cel mai adesea un principiu apreciat și urmărit pe care orice companie trebuie să-l implementeze pentru beneficiul comun al tuturor părților implicate. 

2.2. Construirea brandului de angajator cu ajutorul beneficiilor și recompenselor pentru angajați

Printre strategiile utile în crearea unui brand de angajator atractiv se numără și beneficiile extra salariale oferite angajaților ca recompensă și element motivațional. Studiile au arătat că firmele ce utilizează astfel de instrumente sunt preferate de către persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, nu doar ca recompensare financiară, ci și ca o recunoaștere a valorii și a importanței pentru organizație. 

Pachetele de beneficii materiale și nemateriale sunt de mare ajutor în consolidarea unui brand de angajator pozitiv. Printre cele mai populare beneficii se numără bonusurile de diverse forme, asigurările medicale private, abonamentele la săli de sport și posibilitatea implementării unui program de lucru flexibil. De asemenea, cardurile de diverse tipuri sunt oferite de angajatori pentru recompensarea valorii și pentru retenția angajaților, aceste instrumente fiind preferate și datorită posibilităților de personalizare în funcție de dorințe și necesități:

  • Un beneficiu apreciat, folosit pe scară largă de către majoritatea companiilor ce activează în România este oferirea cardurilor de tichete de masă prin intermediul cărora angajații obțin sume semnificative, destinate achiziționării de produse alimentare. Aceste carduri sunt văzute de către angajați ca fiind metode ideale de reducere a cheltuielilor lunare cu hrana și ca o recunoaștere a importanței lor în cadrul organizației;
  • Un beneficiu din ce în ce mai căutat de către angajații dornici să lucreze într-o companie care să-i motiveze este cardul de vacanță care le permite să acceseze facilitățile de cazare și alte servicii turistice pe teritoriul României. Cu ajutorul acestora este încurajat echilibrul dintre viața profesională și cea personală, element benefic pentru ambele părți implicate în relațiile de muncă. Astfel, angajații vor putea să se relaxeze și să revină odihniți și motivați la locul de muncă, ceea ce se reflectăîn creșterea productivității generale;
  • Un tip de card mai puțin utilizat, dar care are din ce în ce mai mulți fani în ultima vreme, este cardul de tichete culturale prin intermediul căruia pot fi accesate evenimente, cum ar fi spectacole de teatru, expoziții, filme sau concerte. Ele contribuie la deconectare, relaxare și la dezvoltarea creativității angajaților. Tot în această direcție pot fi menționate și cardurile de tichete cadou oferite cu prilejul diverselor sărbători importante precum , 8 martie, Paște, Crăciun, 1 iunie, și care devin elemente motivaționale valoroase. 

2.3. Implementarea brandului de angajator prin crearea unui mediu de lucru pozitiv, transparent și incluziv

Unii angajatori intenționează să creeze un brand de angajator puternic prin oferirea salariilor competitive și a altor beneficii financiare atractive. Deși măsurile ajută, rezultatele optime sunt obținute doar dacă acestea sunt completate și de crearea unui mediu de lucru apreciat, care să motiveze cu adevărat angajații. Tot mai multe persoane aflate în căutarea unui loc de muncă caută să își desfășoare activitatea într-un mediu pozitiv, transparent și incluziv, deoarece aceste elemente crează satisfacție generală la locul de muncă.

Valorile ce trebuie promovate în această direcție sunt respectul reciproc, colaborarea și sprijinul, elemente care motivează și îi fac pe angajați să simtă că sunt apreciați pentru rolul desfășurat în cadrul organizației. Atmosfera pozitivă este asociată în mod direct cu creșterea productivității, mediile de lucru agresive și dificile fiind evitate din cauza efectelor negative asupra muncii și sănătății. 

Un aspect relativ nou, dar care devine din ce în ce mai important, este cel legat de incluziunea mediului de lucru. Astfel, companiile trebuie să promoveze diversitatea la locul de muncă, fără a face vreo diferențiere legată de gen, vârstă, etnie sau alte aspecte, oferind șanse egale de dezvoltare și avansare în carieră. 

3. Măsuri pentru monitorizarea succesului activităților de employer branding

Majoritatea firmelor din România încearcă să-și creeze o imagine pozitivă în ceea ce privește beneficiile oferite angajaților. Brandingul de angajator poate fi implementat pe baza diferitelor tipuri de strategii, însă, pentru atingerea unor rezultate cu adevărat valoroase este necesară monitorizarea eficienței acestor activități. Pe baza unui astfel de demers se pot ajusta strategiile în funcțiile de necesități prin identificarea diverselor oportunități de îmbunătățire. 

Printre măsurile utile în monitorizarea succesului activităților de acest tip se numără:

  • Consultarea angajaților cu privire la măsurile implementate. În cele mai multe cazuri angajații sunt cei mai buni evaluatori, aceștia putând să-și manifeste sau nu aprecierea prin intermediul unor sondaje interne, interviurilor sau chestionarelor;
  • Analiza indicatorilor cheie de performanță. Monitorizarea acțiunilor de creștere a brandului de angajator poate fi efectuată pe baza analizei unor KPI relevanți, ca de exemplu rata de retenție a angajaților, costul per angajare, timpul de ocupare a posturilor vacante;
  • Evaluarea brandului de angajator cu ajutorul instrumentelor online. Tehnologia informației permite realizarea unei imagini clare cu privire la modul în care compania este privită de actualii sau potențialii angajați. Există platforme dedicate unde sunt prezentate recenzii cu privire la aspectele pozitive sau negative ale unui angajator, acestea putând fi utilizate cu succes pentru monitorizarea strategiilor implementate în cadrul propriilor organizații.

În concluzie, crearea unui brand de angajator puternic și atractiv reprezintă o modalitate ideală de atragere a talentelor și de păstrarea lor în cadrul organizațiilor.