Finanțarea unei firme – ce ar trebui să știi
17 Septembrie 2021
Îți dorești să obții o finanțare pentru proiectele și cheltuielile companiei tale, însă nu știi de unde să începi? În primul rând, este bine să iei în calcul sursele pe care le ai la dispoziție, precum finanțările bancare, fondurile nerambursabile sau investitorii. Fiecare dintre variante vine cu avantaje, dar și cu provocări care trebuie luate în calcul. Descoperă ce tipuri de finanțare pot accesa persoanele juridice și cum îți sporești șansele de a le obține.
Ca antreprenor, știi cât de important este să ai la dispoziție sumele de care ai nevoie pentru finanțarea proiectelor și acoperirea cheltuielilor companiei, fie ele interne sau externe. Totuși, nu întotdeauna dispui de resursele necesare, așa că finanțarea bancară sau cea oferită de stat reprezintă soluția salvatoare. Descoperă în continuare câteva detalii bine de știut despre programele de finanțare a unei firme și variantele de care pot beneficia companiile.
Ce tipuri de finanțare poate obține o firmă
Spre deosebire de soluțiile disponibile pentru persoanele fizice, firmele pot accesa mai multe tipuri de finanțări, fiecare cu propriile condiții și avantaje. Astfel, dacă vrei să investești într-un nou proiect al companiei, ori pur și simplu să traversezi cu bine o perioadă dificilă, poți apela la una dintre următoarele variante:
- Finanțarea bancară
Este cea mai populară metodă de finanțare și poate fi primită atât timp cât compania îndeplinește câteva cerințe: un plan de afaceri bine pus la punct, experiență și vechime în piață sau, în cazul unei finanțări pentru o firmă nouă, un girant.
- Microfinanțarea
O metodă perfectă de finanțare pentru firmele noi. Companiile pot primi împrumuturi în condiții flexibile și simple. Ca minus: costurile și dobânzile sunt mai mari decât dacă ai alege să faci un credit bancar. În cazul în care nu te califici pentru acordarea unui împrumut bancar, există societăți care îți vor oferi microfinanțări.
- Fondurile nerambursabile
Sunt asigurate pentru anumite proiecte - de exemplu, deschiderea unei afaceri în agricultură sau procesul de digitalizare a companiei. Avantajul major al acestui tip de finanțare constă în faptul că firma nu este nevoită să returneze investiția, ci doar să urmeze pașii conveniți cu finanțatorul.
Fondurile nerambursabile pentru finanțarea unei firme pot proveni de la Uniunea Europeană, de la instituții guvernamentale sau nonguvernamentale, dar și de la ONG-uri. Este bine de știut faptul că finanțarea cu fonduri nerambursabile este de obicei o soluție care presupune să investești timp și efort (depunerea dosarului, realizarea unui plan de acțiune, implementarea proiectului, raportări frecvente).
- Investitorii sau împrumuturile de la persoane private
Împrumuturile de la persoane private îți aduc în general sume mai mici decât împrumuturile bancare, însă în același timp presupun mai multă flexibilitate și, în cazul unor rude sau prieteni, elimină dobânzile. În ceea ce privește investitorii, aceștia pot oferi companiei tale atât lichidități, cât și partea de experiență în domeniu, dacă reușești să îi convingi că ai o afacere profitabilă, căreia merită să i se alăture.
- Emiterea de acțiuni
Este o soluție la care apelează de cele mai multe ori companiile mari, pentru că presupune faptul că o serie de investitori privați - sau chiar alte companii - vor considera afacerea ta ca fiind una de viitor și îți vor oferi o sumă de bani în schimbul unui procent din afacere. Dacă deții un IMM, cel mai probabil vei obține finanțări cu ajutorul uneia dintre variantele anterioare.
Află mai multe și despre fondurile europene nerambursabile.
Cum îți sporești șansele de a obține o finanțare pentru o firmă nouă
În cazul în care vrei să obții o finanțare pentru o firmă nouă, este necesar să te asiguri că ai destulă credibilitate și că îți poți susține solicitarea cu argumente valide. Alcătuiește întotdeauna un plan de afaceri detaliat, care să convingă banca, investitorii sau instituțiile către care te îndrepți pentru a primi finanțarea.
Nu uita că este important ca situația financiară a companiei să fie una care prezintă încredere: băncile, investitorii sau finanțatorii programelor nerambursabile analizează istoricul plăților companiilor care solicită împrumuturi. Dacă ai deja un împrumut nerambursat sau ești în atenția biroului de credite, cel mai probabil nu vei obține o finanțare. Totuși, există companii care oferă microfinanțări și în aceste condiții.
Când semnezi actele pentru obținerea finanțării, acordă o atenție sporită clauzelor contractuale. Este esențial să alegi o variantă care te avantajează pe termen lung, prin dobânzi rezonabile și condiții flexibile de returnare.
Finanțările pentru companii sunt modalități bune de a obține banii necesari pentru a-ți pune planurile în practică. Alege varianta care se potrivește afacerii tale și tratează totul cu responsabilitate maximă. De la solicitarea finanțării unei firme până la utilizarea sumei obținute, gândește-te că banii care ți se pun la dispoziție reprezintă o oportunitate valoroasă pentru compania ta.