Cum te ajută managementul performanței să îmbunătățești rezultatele companiei
30 Iulie 2020
Managementul performanței poate aduce beneficii semnificative companiei, atât din punct de vedere al rezultatelor, cât și al relației cu angajații. Odată ce îți evaluezi echipa și realizezi planuri de dezvoltare personalizate, poți ajuta fiecare angajat să crească profesional și să se implice mai mult în activitatea zilnică. Descoperă în continuare care sunt etapele procesului de management al performanței.
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența între companiile stabile, care devin rapid un etalon pentru succes, și cele care se lupta în fiecare an să mențînă rezultatele pe linia de plutire? Răspunsul este mai simplu decât te-ai aștepta: creșterea performanței angajaților duce la o creștere semnificativă a vânzărilor, dar și a imaginii companiei.
Află în continuare cum te ajută managementul performanței în mod specific, precum și ce pași ar trebui să urmezi pentru a-i implementa în compania ta.
Ce este managementul performanței
Așa cum în spatele oricărei afaceri există un plan inițial, bine structurat, managementul performanței este un proces care le permite antreprenorilor și managerilor de resurse umane să anticipeze, să măsoare și să evalueze rezultatele angajaților în mod eficient.
Totodată, procesul de management al performanței, așa cum îi spune și numele, își propune să îi ajute pe angajați să evolueze în cadrul companiei și să își atingă adevăratul potențial. De aceea, se poate spune că implementarea să reprezintă un beneficiu atât pentru angajator, cât și pentru întreagă echipa.
Citește și: Evaluarea performanței angajaților
Care sunt avantajele managementului performanței
Implementand un sistem de management al performanței în compania ta, vei observă în timp o serie de avantaje:
- Vei avea obiective mai clare și le vei putea măsură mai ușor
- Motivația angajaților tăi va crește, la fel și rată de retenție a personalului
- Echipa ta va lucra în direcții bine stabilite și va obține mai rapid rezultate
- Clienții vor fi mai mulțumiți de serviciile oferite
- Vei avea mai multe vânzări și o mai bună imagine în piață
- Vei deveni un angajator preferat
- Vei putea recompensa angajații care aduc cele mai bune rezultate
- Îți va fi mai ușor să decizi promovările și eventualele concedieri
Care sunt etapele procesului de management al performanței
Pentru a-ți conduce echipa către performanță, este necesar să alcatuiesti un plan pe care să îl împărtășeșți și cu angajații tăi. Aceștia trebuie să știe întotdeauna care le sunt obiectivele, ce valori ale companiei ar trebui respectate, cum și când se face evaluarea rezultatelor, dar și ce instrumente au la dispoziție pentru a se dezvoltă.
Iată etapele unui proces simplu de management al performanței:
Evaluarea situației prezente și a cauzelor care duc la performanțe scăzute
Analizând rezultatele companiei, precum și rezultatele fiecărui angajat, vei putea trage concluzii legate de situația actuală și de ceea ce ar trebui să se schimbe. Discuta cu echipa ta, descoperă ce-i motivează și demotiveaza pe angajați, ce i-ar ajută să lucreze mai eficient și care este experiență lor în companie.
Stabilirea unor obiective realiste și a unui termen de realizare
Pentru a-ți determina angajații să obțînă o creștere a rezultatelor, vei avea nevoie de obiective clare, care se pot măsură lunar, trimestrial și anual. Întreagă echipa trebuie să cunoască aceste obiective, precum și criteriile în funcție de care se face evaluarea.
Propunerea unor acțiuni de creștere a performanței
Atunci când îți propui să îți ajuți angajații să se dezvolte și să obțînă rezultate mai bune, trebuie să le pui la dispoziție și resursele necesare. Trainingurile online, sesiunile individuale de feedback sau workshopurile pe diverse teme pot fi instrumente utile de dezvoltare. Pe lângă investiția în angajați, este posibil să fie necesar să investești și în echipamente și aplicații noi sau să îmbunătățești procesele interne existente.
▶️ Află cum stimularea creativității angajaților poate ajută performanța companiei.
Motivarea angajaților
Performanță este mai ușor de atins atunci când conduci o echipa motivată. Asigura-te că oamenii tăi se simt apreciați, oferindu-le diverse avantaje și recompense pentru muncă depusă: premii pentru rezultatele obținute, e-mailuri de mulțumire, carduri cadou de sărbători, carduri tichete de masa , asigurări de sănătate și carduri de vacanță.
Măsurarea și analiză rezultatelor
Managementul performanței nu poate există fără o evaluare periodică, în urmă căreia vei descoperi dacă mergi în direcția dorită. Se poate să descoperi că unii angajați merită promovați pe o altă poziție, dar la fel de bine există posibilitatea de a înțelege care sunt oamenii ce nu par să se adapteze în echipa.
De asemenea, nu uită că Pluxee îți stă la dispoziție cu un pachet complet de beneficii extrasalariale, din care poți alege ceea ce se potrivește cel mai bine pentru echipa ta.