Cum să motivezi o cerere de mărire a salariului la locul de muncă
16 Februarie 2023
Îți dorești să obții o mărire salarială, însă nu știi cum să abordezi situația? Obținerea unei măriri necesită pregătire și argumentare solidă, pentru a demonstra că meriți un salariu mai mare sau mai multe beneficii. Află care sunt momentele potrivite pentru a cere o mărire, ce procent să ceri și cum să-ți argumentezi discursul.
Obținerea unei măriri de salariu poate fi deseori o provocare, în special atunci când nu te pregătești înainte de o astfel de discuție. Pentru a te asigura că ai cât mai multe șanse de a obține mărirea pe care ți-o dorești, este bine să cunoști modul de abordare pe care ar trebui să îl folosești și să stabilești din timp argumentele, cu exemple concrete, pe care să le aduci în discuție.
Descoperă în continuarea acestui articol câteva informații importante de care să ții cont.
Când să ceri mărire de salariu. 5 momente potrivite
Momentul potrivit pentru discuția privind obținerea unei creșteri salariale poate să difere de la o companie la alta. Iată câteva momente care ar putea fi potrivite pentru tine:
- În luna decembrie sau ianuarie, când se anunță procentul de creștere salarială care se va aplica la nivel de companie. În cazul în care nu ești mulțumit de procentul standard oferit, în acel moment vei avea posibilitatea de a-ți renegocia salariul.
- La ședința de evaluare a performanțelor – dacă superiorul tău direct consideră că ai îndeplinit așteptările în anul respectiv sau chiar le-ai depășit, poți să profiți de acest lucru pentru a cere o mărire de salariu.
- La începutul fiecărui trimestru– când se anunță rezultatele financiare ale companiei obținute trimestrul anterior. În general, companiile își verifică indicatorii de performanță trimestrial, iar acest lucru îți poate oferi oportunitatea de a-ți renegocia salariul. Dacă, de exemplu, în primele 2 trimestre ale anului compania a obținut rezultate bune și a îndeplinit toate obiectivele propuse, ai putea ca la începutul lunii iulie să inițiezi o discuție de renegociere a salariului.
- La finalul unui proiect important de dezvoltare a companiei. Există situații când companiile se dezvoltă prin preluarea unor companii mai mici din același domeniu de activitate sau prin extinderea portofoliului de produse. Indiferent de situație, aceste procese sunt extrem de complexe și pun destul de multă presiune pe angajați. Dacă ești unul dintre angajații care au jucat un rol crucial într-un astfel de proces, acest lucru îți oferă ocazia de a cere o mărire de salariu care, cel mai probabil, nu va fi refuzată.
- După ce analizezi nivelul pieței. Deși fiecare companie are propria grilă de salarii, aceasta se stabilește și în funcție de statisticile pieței, astfel încât să nu existe diferențe cruciale între poziții asemănătoare. Dacă ești de părere că salariul tău este cu mult sub nivelul pieței, interesează-te și află detalii din surse sigure care să îți confirme sau să îți infirme acest lucru. În funcție de concluziile la care ajungi, ai putea încerca să soliciți o mărire salariu.
Procent mărire salariu
Nu există un procent anume care să-ți asigure acordul angajatorului de a-ți mări salariul, însă, atunci când îl stabilești, nu uita să ții cont de salariul tău actual și de situația în care se află compania. Dacă businessul este în creștere, atunci poți încerca să ceri un procent mai mare decât în cazul în care compania înregistrează același nivel de vânzări ca în ultimii ani.
Totodată, există posibilitatea să ceri și o anumită sumă de bani, fără să te raportezi la procentaje. Dacă ai în minte o anumită sumă de bani pe care o poți justifica și care crezi că ar echilibra nivelul salariului tău cu cel al beneficiilor pe care le aduci companiei, atunci poți solicita suma de bani pe care ți-o dorești.
▶️Pe lângă salariu, cei mai mulți angajatori oferă beneficii extrasalariale angajaților pentru a-i menține mulțumiți, productivi și fericiți la locul de muncă. Printre cele mai apreciate de către angajați se numără cardul de bonuri de masa Pluxee Gusto, voucherele de vacanță și cardul de cultură. Dacă firma la care lucrezi nu oferă încă astfel de beneficii, accesează programul nostru Recomandă și Câștigă și completează câteva informații despre companie, iar noi venim cu o ofertă specială de care să beneficieze atât compania, cât și angajații. Dacă firma semnează contractul cu noi, te premiem cu până la 350 de lei.
Discurs mărire salariu
Nu există un discurs mărire salariu standard pe care să îl poți folosi pentru a obține remunerația dorită. Ideea de bază de la care ar trebui să pornești atunci când ai această discuție cu superiorul tău direct sau responsabilul HR ar trebui să fie valoarea adăugată pe care tu o aduci companiei. Este necesar să demonstrezi, cu exemple concrete, faptul că salariul tău se află sub nivelul beneficiilor pe care compania le obține în urma muncii pe care o depui.
Una dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite în discuțiile de mărire a salariului este invocarea nevoilor tale personale. Motive precum „Vreau să îmi achiziționez o locuință” sau „Îmi doresc o vacanță într-o țară exotică” nu sunt relevante pentru angajator. Într-o astfel de discuție trebuie să ții cont de pragmatismul lui, deoarece el are nevoie să vadă că este în interesul lui să îți ofere o mărire de salariu, datorită beneficiilor pe care munca ta le aduce companiei.
▶️Dacă ești părinte și vrei să te întorci la muncă după finalizarea concediului de creștere copil, trebuie să știi că, în anumite situații, se oferă sprijin financiar de care poți beneficia și tu. Citește mai multe despre stimulentul de inserție: cum se acordă și ce spune legea.
Cerere mărire salariu
Cel mai potrivit ar fi ca discuția de mărire a salariului să aibă loc verbal, însă, dacă firma la care lucrezi îți solicită o cerere mărire salariu și nu există un model, nu uita să incluzi următoarele:
- informații despre poziția actuală și experiența în companie, dar și în afara ei;
- beneficiile pe care le-ai adus companiei de-a lungul timpului;
- planuri și idei de îmbunătățire a proceselor.
Argumente care te pot ajuta să obții o mărire salariu
- Contribui la economisirea costurilor companiei – atunci când munca ta ajută compania să economisească din costurile administrative sau de producție, este un semn că activitatea pe care o depui este importantă pentru companie. Astfel, fie că renegociezi contracte cu furnizorii, fie propui soluții de automatizare și îmbunătățire a proceselor care reduc costurile, toate acestea îți pot aduce o mărire de salariu.
- Obții constant contracte importante pentru companie – achiziția de noi clienți importanți care aduc venituri generoase companiei sau dezvoltarea de noi domenii de business sunt câteva dintre activitățile care se încadrează în această categorie și care ar putea să contribuie la mărirea salarială.
- Îți depășești atribuțiile – acest aspect înseamnă, de cele mai multe ori, efectuarea unor sarcini care nu sunt incluse în fișa postului. Astfel, dacă ești primul angajat la care superiorul direct apelează pentru a ține locul persoanelor din departament care părăsesc compania sau atunci când apar raportări ad-hoc, atunci acestea pot fi motive bune pentru a cere o creștere salarială. Totodată, aici intră trainingul și sprijinul pe care îl oferi noilor angajați care intră în departament.
- Ești inovator – dacă de-a lungul timpului ai avut inițiative care au ajutat la creșterea companiei, atunci înseamnă că ești un angajat valoros și ai putea să soliciți o mărire de salariu. Totodată, acest criteriu este important și pentru o avansare în carieră. Acest lucru presupune, în timp, pe lângă creșterea de salariu, și ocuparea unei funcții superioare celei pe care te afli în prezent.
O mărire de salariu este mereu binevenită, atunci când și tu, și angajatorul sunteți conștienți că munca pe care o depui aduce o valoare considerabilă companiei. Folosește-te de informațiile prezentate în acest articol și inițiază o discuție cu superiorul tău direct, în care să abordați acest subiect. Nu uita să ai încredere în tine și să fii sigur pe argumentele pe care le aduci în favoarea obținerii creșterii salariale dorite.
Sursă foto: shutterstock.com