De la beneficii fixe la beneficii flexibile: cum s-a transformat acordarea pachetului extrasalarial
10 Iulie 2024
Îți dorești să oferi echipei tale un pachet extrasalarial atractiv, însă nu știi ce ar trebui să includă acesta?
Când este vorba de beneficii extrasalariale, opțiunile sunt numeroase - de la carduri cu tichete de masă sau carduri cadou, până la abonamente și asigurări medicale, pensii private sau cursuri de dezvoltare. Prin urmare, poate fi dificil să alegi exact acele variante pe care angajații tăi și le doresc cu adevărat - mai ales pentru că oamenii sunt diferiți și au preferințe diverse.
Din fericire, oferirea unui pachet extrasalarial care împacă toate gusturile a devenit mult mai simplă în ultimii ani, odată cu apariția beneficiilor flexibile. Află ce sunt acestea și de ce merită să le iei și tu în calcul pentru echipa ta.
Care sunt cele mai utilizate beneficii în România
Dacă te întrebi ce beneficii extrasalariale au cea mai mare căutare în rândul angajaților români, iată câteva statistici relevante și de actualitate:
- Un studiu realizat recent de Pluxee și iVox.ro arată că 8 din 10 români se bucură de un pachet de beneficii extrasalariale.
- Conform studiului Randstad România Employer Brand Research 2024, evoluția în carieră este foarte importantă pentru angajații din generația Z. Prin urmare, cursurile de dezvoltare și programele interne de mentorat pot fi atractive pentru echipa ta.
Nevoile angajaților pot să difere radical de la o persoană la alta și se pot schimba foarte rapid. De aceea, beneficiile flexibile reprezintă o formă de a te asigura că fiecare membru al echipei tale se bucură de oportunitățile pe care și le dorește cu adevărat.
Ce sunt beneficiile flexibile și de ce merită să le acorzi
Beneficiile flexibile sunt soluția prin care le oferi angajaților posibilitatea de a-și personaliza pachetul extrasalarial. Astfel, fiecare membru al echipei poate opta pentru acele soluții care se adaptează cel mai bine nevoilor lor sale. Beneficiile flexibile pot cuprinde o mare varietate de produse și servicii, în funcție de parteneriatele realizate de platforma prin care le acorzi.
Te întrebi dacă merită să oferi și tu beneficii flexibile? Iată care sunt principalele avantaje ale acestora:
- Un pachet atractiv de beneficii extrasalariale poate fi un factor determinant în decizia de a accepta o ofertă de muncă. De asemenea, poate contribui la retenția angajaților existenți.
- Angajații care se simt apreciați sunt mai motivați și mai implicați în activitatea lor zilnică. Dacă le acorzi autonomie în alegerea pachetului de beneficii, le demonstrezi că pui satisfacția și starea lor de bine pe primul loc.
- Angajații au nevoi diferite în funcție de vârstă, stadiul carierei, situația familială și alte circumstanțe personale. Beneficiile flexibile permit o adaptare mai bună la aceste nevoi diverse.
De ce a crescut popularitatea beneficiilor flexibile
În ultimii ani, cu siguranță ai auzit tot mai des despre această formă de a acorda beneficiile extrasalariale. Motivele țin în mare parte de contextul social, de schimbările de pe piața locurilor de muncă și de preferințele noilor generații de angajați:
- Generațiile precum Millennials și Gen Z pun mai mult accent pe starea de bine și pe echilibrul între viața profesională și cea personală. Beneficiile flexibile se adaptează perfect la stilul de viață al fiecărei persoane, deschizându-le angajaților o serie de oportunități, de care se pot bucura în stilul propriu.
- Pe o piață a muncii competitivă, talentele nu sunt ușor de găsit și de păstrat. Prin acordarea unui pachet atractiv de beneficii, te poți diferenția de alți angajatori, având un avantaj clar în procesele de recrutare și în strategiile de retenție.
- Tot mai multe companii au început să recunoască faptul că bunăstarea angajaților este esențială pentru rezultatele organizației și succesul pe termen lung. Prin urmare, investesc în inițiative care sprijină această bunăstare. Beneficiile extrasalariale sunt cel mai simplu mod de a susține starea de bine a echipei.
- Odată cu contextul medical din 2020, oamenii au început să fie mai conștienți de importanța propriei sănătăți și a unui stil de viață echilibrat. Beneficiile flexibile oferă acces inclusiv la soluții care contribuie la menținerea sănătății, a condiției fizice și a unei alimentații echilibrate.
- Dezvoltarea personală și profesională este, de asemenea, o preocupare importantă pentru generațiile actuale. Pachetele de beneficii flexibile pot include acces la cursuri, diverse programe de training și alte soluții care încurajează dezvoltarea.
- Exemplele de succes din alte țări, unde beneficiile flexibile sunt deja un standard, au influențat și companiile din România să adopte practici similare pentru a rămâne competitive pe piața locurilor de muncă.
Ce fel de beneficii flexibile poți acorda echipei tale
Atunci când vrei să oferi beneficii flexibile echipei tale, cel mai eficient este să apelezi la o platformă dedicată. Prin această soluție nu vei pierde timp cu alegerea beneficiilor, iar echipa ta va avea acces la o diversitate de servicii și produse. În plus, astfel de platforme te ajută să automatizezi acordarea și gestionarea beneficiilor, ceea ce înseamnă economie de timp și mai puțin efort pentru echipa de HR, care se poate concentra pe inițiative complexe.
De exemplu, platforma MyBenefits oferă numeroase produse și servicii din diverse categorii, precum beneficiile Pluxee, asigurări și abonamente medicale, pensii private, programe de dezvoltare personală și training, servicii de wellbeing și multe altele. În plus, poți recomanda chiar tu furnizori, care ar putea deveni parteneri MyBenefits.
În ziua de astăzi, este mai simplu ca oricând să oferi echipei tale un pachet atractiv de beneficii, care răspunde la nevoile fiecărei persoane. Dacă dorești să explorezi și tu această posibilitate, ia legătura cu unul dintre consultanții Pluxee și descoperă toate avantajele platformei de beneficii flexibile MyBenefits.