Program flexibil

Flexibilitate la locul de muncă: de ce ar trebui să le oferi angajaților tăi un program flexibil

2 Martie 2023

Programul flexibil este un beneficiu tot mai căutat în ultimii ani, inclusiv de angajații din România. Acesta le permite angajaților să se bucure de mai mult control asupra programului de lucru și să mențină mai simplu echilibrul între viața personală și cea personală. Avantajele unui astfel de beneficiu se observă atât în starea de bine a echipei, cât și în productivitatea companiei. Află de ce merită să oferi și tu angajaților un program de lucru flexibil.

Flexibilitatea la locul de muncă a devenit în ultimii ani o cerință tot mai des întâlnită, venită din partea angajaților. Chiar dacă la prima vedere balanța pare să favorizeze angajații, există cel puțin la fel de multe beneficii de care se bucură și companiile care oferă posibilitatea unui program flexibil.

Descoperă în cele ce urmează de ce ar trebui să le oferi angajaților tăi un program flexibil.

Programul flexibil la job: ce beneficii aduce angajaților

Program flexibil

 

O companie de succes se bazează pe oameni dedicați muncii lor, cu o performanță ridicată. Iată ce avantaje are programul care oferă flexibilitate angajaților.

1. Menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională

Un program flexibil le oferă angajaților libertatea de a-și alege orele în care își desfășoară activitatea, ținând cont și de nevoile aferente vieții lor personale. De aceea, un astfel de program poate să contribuie la menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională a angajaților. 

Cu toate acestea, modul de abordare privind programul flexibil trebuie să fie unul serios și analizat înainte, pentru a evita blocajele sau întârzierile care pot apărea în desfășurarea activității firmei, din cauza faptului că angajații pot să nu fie disponibili în același interval orar.

2. Creșterea autonomiei și a controlului asupra programului de lucru

Oferirea autonomiei angajaților asupra programului de lucru le arată acestora faptul că managerii au încredere că deciziile pe care le iau cu privire la programul de lucru nu vor influența negativ compania sau performanța lor. De aceea, autonomia asupra programului de lucru oferă angajaților sentimentul de control asupra muncii lor și flexibilitate asupra modului în care își organizează timpul atât la birou, cât și acasă.

Totodată, un astfel de program poate crește nivelul de încredere pe care angajații îl au în ei înșiși, iar acest lucru poate duce mai departe la luarea unor decizii în ariile lor de activitate, care pot aduce mari beneficii companiei.

3. Îmbunătățirea nivelului de bunăstare

Echilibrul între viața personală și cea profesională, precum și creșterea autonomiei asupra programului de lucru și a încrederii în forțele proprii nu numai că aduc avantaje modului de gestionare a programului, dar vin și cu mari beneficii de ordin psihologic pentru angajați.

Având un program care îi permite să se bucure de flexibilitate, angajatul își poate gestiona timpul astfel încât să ducă la bun sfârșit și sarcinile zilnice, dar și anumite angajamente personale. Acest lucru contribuie la scăderea nivelului de stres pe care l-ar fi avut în situația în care angajamentele personale ar fi putut fi rezolvate doar în weekend sau după programul normal de lucru. Totodată, programul flexibil de lucru contribuie și la îmbunătățirea nivelului de bunăstare care vine odată cu echilibrul sănătos între viața personală și cea profesională.

▶️ Știai că Pluxee are cea mai mare și diversă rețea de locații turistice din România în care poate fi folosit cardul de vacanta Pluxee Turist? Profită de acest lucru și oferă-le angajaților tăi oportunitatea de a se bucura de flexibilitatea programului și de a vizita România. În plus, ține cont de numeroasele beneficii pe care acest card le are pentru companie. Iată câteva dintre cele mai importante:

  • scade riscul burnout pentru angajați și, implicit, creșterea eficienței operaționale;
  • te diferențiezi de competiție – cu ajutorul cardului de vacanță Pluxee Turist, poți să oferi angajaților până la 6 salarii minime brute;
  • costurile cu cardurile de vacanță sunt deductibile în limita a 18.000 de lei și sunt scutite de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

4. Creșterea productivității și a performanței

Programul general de lucru, care se desfășoară, de obicei, în intervalele 08:00 - 16:00 sau 09:00 - 17:00, nu ține cont de particularitățile angajaților. Însă, fiecare angajat este diferit, motiv pentru care și nevoile lor diferă. Totodată, în timp ce unii angajați se simt mai productivi dimineața, alții pot sesiza o creștere a productivității lor după masa de prânz. În acest context, programul flexibil de lucru le permite angajaților să își desfășoare activitatea atunci când sunt mai productivi, îmbunătățind astfel calitatea muncii lor.

▶️ Află mai multe despre Motivarea angajaților

Flexibilitatea la job: ce beneficii aduce companiei

Nu numai angajații se bucură de beneficiile programului flexibil de lucru. Și companiile beneficiază de câteva avantaje deloc de neglijat. Iată care sunt cele mai importante:

1. Creșterea loialității angajaților față de companie

Odată cu pandemia, nevoile și dorințele angajaților s-au schimbat, programul de lucru flexibil devenind un beneficiu extra salarial aproape indispensabil. Conform unui studiu efectuat de randstad.ro, 56% dintre angajații români și-ar da demisia dacă locul de muncă i-ar împiedica să se bucure de viață, în timp ce 79% dintre angajați susțin că nu ar accepta să lucreze pentru o companie care nu e aliniată cu valorile lor. Din rezultatele acestui studiu putem deduce faptul că ascultarea și îndeplinirea nevoilor angajaților pot crește loialitatea față de companie.

2. Reducerea absenteismului și a fluctuației personalului

Angajații care sunt mulțumiți de beneficiile pe care le oferă compania sunt implicați și dedicați muncii lor, motiv pentru care nu tind să absenteze nemotivat și, cu siguranță, nici nu se gândesc să părăsească firma.

Pentru un business, rata mare a absenteismului poate să cauzeze probleme în procesele operaționale și costuri adiționale care, cu ajutorul soluțiilor potrivite, pot fi evitate. Dacă deja am stabilit că una dintre aceste soluții este oferirea posibilității de a lucra după un program flexibil, iată ce alte beneficii extra salariale le-ai mai putea oferi pentru a-ți menține angajații motivați și loiali:

▶️ Alege să oferi angajaților tăi beneficii extra salariale personalizate, care se potrivesc cu adevărat nevoilor lor. Poți face asta cu ajutorul platformei de beneficii flexibile MyBenefits , la care vei avea acces de îndată ce semnăm contractul de colaborare. Iată câteva dintre cele mai importante avantaje ale platformei:

  • nu necesită training pentru folosire – este ușor de accesat de către departamentul de HR;
  • te ajută să îți dezvolți brandul de angajator;
  • contribuie la eficientizarea costurilor companiei – 98,5% din bugetul de beneficii ajunge la angajați.

3. Creșterea performanței operaționale

Angajații loiali unei companii sunt și cei care se implică în totalitate în activitatea lor și care urmăresc o îmbunătățire constantă a proceselor. Programul de lucru flexibil are o importanță și în acest context: angajații care lucrează în funcție de nevoile lor tind să fie mai productivi, lucru care este benefic pentru companie. 

Productivitatea crescută contribuie, la rândul său, la îmbunătățirea calității sarcinilor efectuate care, mai departe, influențează pozitiv performanța operațională a afacerii tale.

4. Creșterea notorietății companiei pe piața muncii

Pe lângă creșterea loialității angajaților față de compania ta, un program de lucru flexibil te-ar putea ajuta să identifici și să atragi angajați noi, de calitate, care să contribuie la succesul businessului tău.

Oportunitatea de a lucra după un program flexibil îți oferă un avantaj competitiv pe piața muncii, așa că, ar trebui să ai în vedere acest aspect și să îl incluzi în strategia de succes a afacerii tale.

Așadar, asigurarea unui program flexibil la locul de muncă are o mulțime de beneficii pentru angajați și, implicit, pentru companii. De aceea, includerea unui astfel de avantaj în pachetul de beneficii poate fi un factor care să te diferențieze de competiție și care să te ajute să atingi obiectivele stabilite pentru afacerea ta.