Remedii pentru tulburările de somn

Remedii pentru tulburările de somn: soluții simple pentru a te odihni mai bine

25 Aprilie 2022

Îți dorești să descoperi cele mai eficiente remedii pentru tulburările de somn? Începe prin a afla care este cauza problemelor, pentru a putea aplica ulterior soluția potrivită. Citește articolul pe care ți l-am pregătit și află cum te poți bucura de un somn odihnitor, pentru a începe fiecare zi cu energie și zâmbetul pe buze.

O noapte de somn profund, din care te trezești cu o stare de bine și multă energie pozitivă - nu-i așa că sună frumos? Din păcate, stresul acumulat în timpul zilei, oboseala sau anumite probleme de sănătate te pot sabota de multe ori, afectându-ți somnul și împiedicându-te să te odihnești în mod corespunzător. Află în continuare cum identifici motivul tulburărilor de somn și ce remedii simple poți aplica pentru a-ți regăsi echilibrul.

Probleme cu somnul? Începe prin a descoperi cauza

La fel ca în cazul oricărei alte afecțiuni, tulburările de somn pot fi tratate în mod corespunzător atâta timp cât știi de ce apar. Dacă nu identifici motivul real, riști să încerci foarte multe remedii care să nu aibă rezultate. De aceea, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să te gândești când anume ți s-a declanșat problema. Este ceva cu care te lupți încă din copilărie sau mai degrabă ai observat că în ultimele luni nu te poți odihni suficient de bine?

Remedii pentru tulburările de somn

 

Cea mai frecventă cauză a problemelor de somn la adulți este stresul. În zilele noastre, din păcate, există nenumărate surse de stres. Pandemia, situația politică externă, nesiguranța locului de muncă sau creșterile facturilor - toate acestea contribuie din plin la creșterea tensiunii interioare. 

Pe lângă stres, pot exista și alte motive care te împiedică să te odihnești: problemele de sănătate, oboseala în exces, depresia, stările de anxietate sau schimbările de mediu. Te-ai mutat într-un alt apartament sau ai schimbat locul de muncă? Ai început să iei un tratament recomandat de medic, care ar putea avea ca efecte secundare insomnia sau somnolența? Ia în calcul orice factor care ar putea fi cauza dezechilibrului tău.

Dacă bănuiești că tulburările de somn pot fi cauzate de o problemă fizică, e indicat să discuți și cu un doctor. Poate e momentul să faci o serie de analize, ca să excluzi afecțiunile ce ți-ar putea provoca problemele cu somnul. Medicul de familie te poate îndruma în privința analizelor clasice, iar pentru un plus de precizie poți discuta cu un specialist în somnologie. 

Cât de mult te pot afecta problemele cu somnul ca adult

Primul instinct al multora dintre noi este să minimalizeze importanța dereglărilor de somn. Nu ai dormit suficient în timpul nopții? Nu-i nimic, ai la îndemână cafea și energizante, gata să te ajute să reziști o zi întreagă. Fără să vrei, însă, îți sabotezi sănătatea și nu îți rezolvi în mod real problemele.

E bine să știi că tulburările de somn sunt un adevărat pericol pe termen lung. O noapte albă nu înseamnă mare lucru, dar odată ce oboseala se acumulează, corpul tău începe să se resimtă. La început poți să nu îți dai seama de asta, însă psihicul și fizicul sunt deopotrivă afectate atunci când nu te odihnești suficient. 

Dacă nu dormi suficient sau ai un somn agitat, vei remarca în timp schimbări în starea ta generală. Te vei concentra mai greu la ceea ce ai de făcut, memoria nu îți va funcționa ca de obicei și vei tinde să faci greșeli acolo unde în mod normal lucrurile îți ieșeau perfect. Comunicarea cu cei din jur va avea de suferit, la fel și rezultatele tale. Te vei simți iritat, deprimat și uneori apatic - totul pentru că organismul nu primește suficientă odihnă. Acestor neplăceri li se adaugă riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, iar imunitatea ta începe să scadă în mod progresiv. La fel ca o mașinărie care trebuie oprită sau pusă în stand by pentru a nu se uza, corpul și creierul au nevoie de somn pentru a se regenera și a putea funcționa la parametri optimi în timpul zilei.

Remedii pentru tulburările de somn - soluții ușor de aplicat

În continuare îți vom prezenta o serie de remedii pe care le poți aplica pentru a preveni sau a combate tulburările de somn. Mare atenție însă: dacă problemele tale durează de foarte mult timp sau implică și anumite manifestări fizice, cum ar fi apneea în somn, e indicat să consulți în primul rând un medic. De asemenea, e bine să știi că nu îți vom prezenta medicamente ce se eliberează cu rețetă, ci pur și simplu remedii naturale și soluții la îndemână pentru tulburările de somn. 

Ceaiurile și suplimentele naturiste pe bază de plante

Ca soluție pe termen scurt, poți apela oricând la ceaiurile sau suplimentele care au în compoziție plante medicinale. Dacă vrei să le folosești pe termen lung, îți recomandăm să discuți cu un specialist sau cel puțin să ceri sfatul farmaciștilor. Deși plantele medicinale sunt sănătoase, ele pot avea și contraindicații sau efecte adverse, mai ales când le consumi în exces. Cele mai cunoscute ceaiuri pentru somn odihnitor conțin mușețel, valeriană, roiniță, iasomie galbenă și floarea pasiunii. Foarte eficiente sunt și suplimentele cu melatonină, hormonul ce induce în mod natural somnul.

Masajul și reflexoterapia

Reflexoterapia stimulează diverse zone aflate la nivelul tălpii, pentru a elimina tensiunile și toxinele din organism. Poți încerca acest tip de terapie, însă trebuie să te adresezi unei persoane specializate, care să cunoască foarte bine ceea ce are de făcut. Terapeutul va discuta cu tine și despre posibilele contraindicații. Masajul este o opțiune sigură și eficientă pentru relaxare, mai ales dacă problemele tale cu somnul sunt cauzate de stres.

Psihoterapia

Nu este un remediu pe care să îl poți aplica rapid, acasă, dar este o soluție care te poate ajuta să rezolvi pe termen lung problemele din spatele tulburărilor de somn. În cazul în care acestea au la bază depresia, anxietatea sau stresul, un psiholog poate să îți fie cel mai bun sprijin. Discuțiile cu un terapeut te vor ajuta să gestionezi mai bine situațiile dificile și să te îndrepți către echilibrul emoțional de care ai cu adevărat nevoie, în special într-un context precum cel actual, în care stresul este deja parte constantă a vieții.

Dieta echilibrată

Dacă vrei să ai un somn odihnitor, încearcă să îți schimbi și obiceiurile alimentare. Consumă alimente care conțin magneziu, melatonină, vitamina D și antioxidanți, Toate acestea sunt elemente de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa în mod corespunzător. Include în dietă lapte, migdale, ceai de mușețel, miere, kiwi, nuci, somon, ton, păstrăv, macrou și carne slabă de pui. Renunță la cafea, țigări, alcool, băuturi energizante, ceai verde și ceai negru, mezeluri, carbohidrați, alimente procesate sau greu de digerat. Nu consuma alimente grele la cină și mănâncă de seară cu cel puțin două ore înainte de culcare, pentru ca stomacul să aibă timp să digere alimentele.

Ritualul de seară

Asigură-te că spațiul în care dormi este unul potrivit pentru un somn sănătos. E indicat să ai o oră de culcare pe care să o respecți, fiindcă organismul tău se va obișnui cu rutina și o va respecta în mod automat. Dormitorul trebuie să fie bine aerisit, iar salteaua și perna să îți ofere confortul necesar în timpul nopții. Temperatura e de asemenea foarte importantă: căldura în exces sau frigul îți pot provoca disconfort și te pot deranja pe timpul nopții.

Relaxarea înainte de somn

Evită să te uiți la televizor, să citești știri sau să stai pe social media înainte de culcare. Înlocuiește filmele sau butonatul telefonului cu o carte relaxantă. O baie caldă poate fi și ea perfectă înainte de culcare. Dacă totuși simți că nivelul ridicat de stres te împiedică să te odihnești, încearcă să meditezi sau să faci yoga - în timp vei vedea cu siguranță rezultatele.

gestionarea stresului prin meditatie - Pluxee

 

Sportul și mișcarea zilnică

Un corp sănătos se poate relaxa mai ușor la final de zi, așa că asigură-te că ești în formă și că elimini tensiunile acumulate la nivel muscular. Sportul te poate ajuta în acest sens, fiind necesar doar să practici exerciții ușoare în mod regulat. Încearcă să faci zilnic mișcare, cel puțin 30 de minute.

Aplică metodele de mai sus și vei observa că somnul tău începe să fie mai profund și mai odihnitor. În cazul în care simți că ai nevoie de un plus de echilibru, avem vești foarte bune pentru tine: Pluxee oferă în prezent pachete de beneficii axate pe sănătatea și starea de bine a angajaților români. Problemele cu somnul pot rămâne în urmă datorită pachetului Plus de echilibru, care conține card de masa Pluxee Gusto , completat de acces nelimitat la telemedicină și de acces la extra consiliere psihologică pe specializările: psihonutriție, managementul stresului și managementul tulburărilor de somn. 

Odihnă desăvârșită în fiecare noapte și o stare de bine în fiecare zi? Nu trebuie să rămână un simplu vis, mai ales când ai la îndemână soluțiile potrivite.