sindromul burnout

Sindromul burnout: ce este și cum îl putem preveni

27 Septembrie 2022

Burnout-ul este un sindrom tot mai des întâlnit în zilele noastre, în special în rândul persoanelor active. Dacă te simți constant obosit și lipsit de energie, te concentrezi mai greu ca de obicei, iar responsabilitățile de la muncă îți provoacă anxietate, e posibil să suferi de burnout. Află care sunt cauzele și principalele simptome, dar și ce soluții poți aplica pentru a-ți recăpăta energia și starea de bine.

burnout angajat

Ritmul agitat al vieții are numeroase efecte asupra stării noastre fizice și psihice și, în timp, poate duce la apariția unor probleme severe de sănătate. În plus, epuizarea profesională, așa cum mai este numit burnout-ul, ne afectează calitatea vieții și relațiile pe care le avem cu ceilalți.

Deși ne dorim să avem o cariera de succes, cu numeroase realizări profesionale, este important să ne cunoaștem limitele și să ne ascultăm corpul, mai ales atunci când simțim că suntem epuizați, și să găsim soluții pentru a combate oboseala extremă.

Pandemia de Covid-19 a însemnat mutarea totală sau parțială a lucrului online, iar unele companii au decis să pună la dispoziția angajaților sistemul de lucru hibrid cu zile în care aceștia lucrează de acasă, ceea ce poate avea ca efect și apariția epuizării profesionale, sau burnout-ului, așa cum este cunoscut acest fenomen. Lucrul de acasă înseamnă mai mult confort, mai puțin timp petrecut în trafic, în teorie, mai mult timp pentru noi. Însă, de cele mai multe ori, tocmai acest confort se poate transforma în prelungirea zilei de lucru mai mult decat putem gestiona fizic și psihic.

Te invităm să urmărești și episodul 2 din podcastul Plus de Conversație cu Sorin Faur, care te va ajuta cu siguranță să afli răspunsul la multe întrebări despre burnout sau managementul stresului.

 

burnout angajat

Ce este sindromul burnout 

Burnout-ul este o afecțiune complexă, asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională. Acest sindrom apare ca urmare a stresului excesiv, acumulat pe termen lung. Termenul burnout a fost menționat prima oară de psihologul Herbert Freudenberger, în cartea «Burnout: The High Cost of High Achievement», in 1974.

Epuizarea excesivă nu apare imediat, ci este un proces de durată, care presupune mai multe etape. Acestea sunt nevoia puternică de afirmare la locul de muncă, neglijarea dorințelor și nevoilor personale, situațiile conflictuale generate acasă ori la locul de muncă, izolarea de cei apropiați, schimbarea drastică a comportamentului, imaginea distorsionată despre sine, stările de depresie severă, colapsul fizic și emoțional.

În general, sindromul de burnout se instalează la persoanele care prezintă trăsături din sfera extraversiunii, a înclinației de adaptare la orice context social. Acești indivizi conștiincioși au ca scop livrarea celor mai bune rezultate, într-un timp cat mai scurt. Aceste trăsături de personalitate oferă predictibilitate pentru dimensiunile sindromului burnout.

În acest context, companiile trebuie să își direcționeze eforturile și să investească în programe de prevenție, pentru ca angajații să isi poată atinge potențialul profesional maxim, fără a-și pune în pericol sănătatea fizică și psihică. Un alt factor care trebuie luat în considerare este echilibrul dintre sarcinile atribuite angajaților și ceea ce li se oferă în schimb. Esențiale sunt și monitorizarea periodică a stării de sănătate a angajaților, prin comunicare continuă, feedback, precum și stabilirea de noi obiective calibrate potențialului individual.

Citește și Ce este starea de bine si cum o asiguri la locul de munca, pentru a găsi inspirație și strategii pentru a lucra în armonie.

Care sunt cauzele epuizării profesionale


Pentru persoanele care activează într-un mediu de lucru competitiv și stresant, principalii factori care pot duce la apariția burnout-ului sunt presiunea termenelor limită, lipsa de comunicare cu echipa și a sprijinului din partea managementului, insuficientele informații cu privire la rol, volumul foarte mare de lucru, lipsa aprecierii pentru munca depusă, bullying-ul sau favorizarea altor colegi.

De asemenea, există și alți factori care pot duce la apariția burnout-ului și care țin de stilul de viață al anumitor persoane: lipsa timpului și a unor activități relaxante, prea puține ore pentru odihnă și somn și o alimentație nesănătoasă. Burnout-ul este frecvent asociat cu un consum exagerat de mâncare de tip fast-food, o activitate fizică redusă.

burnout angajat

Volumul exagerat de muncă


Atunci când volumul de muncă este calibrat potrivit capacității individuale, sarcinile de lucru pot fi duse la bun sfârșit, fără probleme. De asemenea, este situația în care ramane suficient timp pentru odihnă și recuperare, dar și pentru dezvoltare profesională. Însă, când există supraîncărcare profesională, echilibrul nu poate fi restabilit și ne simțim epuizați, demotivați și nu avem energia necesară pentru a ne ocupa de viața personală și de cea profesională.

Lipsa de control


Lipsa motivației, a accesului la resurse și incapacitatea de a decide asupra unor aspecte care ne afectează direct viața profesională ne pot afecta starea de bine și pot duce la apariția epuizării profesionale.

Nerecunoașterea meritelor


Există anumite situații în care simțim ca nu suntem evaluati corect și echilibrat, că nu suntem recunoscuți pentru contribuția la locul de muncă. Acest lucru poate duce la demotivare și, pe termen lung, la apariția burnout-ului, pentru că vom simți nevoia de a demonstra constant că meritele noastre trebuie recunoscute. De asemenea, dacă recompensele profesionale nu corespund cu efortul depus, vom simți că nu suntem apreciați la adevărata valoare și vom fi din ce în ce mai demotivați.

Lipsa înțelegerii din partea comunității


Atmosfera de la locul de muncă este foarte importantă nu doar pentru viața noastră profesională, ci și pentru starea noastră de bine. Dacă lucrăm într-un mediu stresant, competitiv, în care eforturile nu ne sunt recunoscute și în care nu ne simțim confortabil, vom fi din ce în ce mai demotivați și ne vom concentra pentru a fi acceptați de către ceilalți, cu ajutorul rezultatelor profesionale obtinute cu prețul sănătății noastre fizice și psihice.    

Un stil de viață nesănătos


Chiar dacă avem tendința de a ignora semnele care preced instalarea burnout-ului, este important să le recunoaștem la timp, pentru a putea combate acest sindrom. Unul dintre aceste semne este senzația de greutate în îndeplinirea celor mai simple sarcini.

Acest lucru este cauzat, în mare parte, de un stil de viață dezordonat, cu puține ore de odihnă și cu un regim alimentar haotic. Mâncatul la birou, în fața calculatorului și consumul de alimente nesănătoase contribuie masiv la instalarea stărilor de anxietate și a oboselii extreme.

Simptome burnout


Sindromul de burnout este rezultatul direct al unei stări de stres acumulat în timp sau al stresului gestionat ineficient. Acesta se caracterizează prin instalarea epuizării extreme și scăderea performanței.

Cu toții avem perioade în care simțim că suntem supraîncărcați la locul de muncă și în care avem nevoie de mai multă motivație pentru a face toate lucrurile de pe lista de sarcini de la birou. Însă există simptome specifice ale epuizării profesionale, pe care le putem recunoaște foarte repede și pe care le putem contracara:

  • lipsa totală de interes și energie pentru a te ocupa de treburile de la birou și de acasă;
  • stări acute de extenuare;
  • majoritatea sarcinilor sunt plictisitoare și repetitive;
  • ai senzația ca lucrurile pe care le faci nu sunt apreciate de către ceilalți

Sindromul de burnout se instalează treptat, iar simptomele acestei epuizări se agravează pe măsura ce trece timpul. Acestea se manifestă la nivel fizic, emoțional și ca modificări de comportament.

Simptome fizice ale burnout-ului:

  • epuizare fizica în majoritatea timpului, chiar și atunci cand faci lucruri care-ti plac;
  • imunitate scăzută și instalarea rapidă a diverselor afectiuni;
  • fluctuații de apetit și senzația de oboseală continuă.


Simptome emoționale:

  • detasare totală sau parțială de ceea ce se întâmplă în jur;
  • pierderea motivației, chiar și atunci când este important să fim productivi;
  • sentimente negative și pesimiste;
  • pierderea sentimentului de realizare.


Simptome comportamentale:

  • izolarea fata de ceilalți, colegi, familie și prieteni;
  • mancatul compulsiv, consumul în exces de alcool sau cafea, pentru a face față responsabilităților;
  • îndreptarea frustrarilor asupra celorlalți;
  • lipsa de la locul de muncă sau un program haotic.

 

burnout

Ce putem face pentru a preveni sindromul burnout

În contextul pandemiei de Covid-19 și al mutării în mediul online, care a dus la alienare, în rândul persoanelor cu predispoziție pentru burnout, acest sindrom s-a accentuat.

Există o serie de acțiuni pe care le putem face și care ne pot ajuta să prevenim apariția sindromului de burnout și să avem o mai bună calitate a vieții. În primul rând, este indicat să gestionăm problemele care ar putea genera apariția epuizării și să găsim soluții pentru a le evita, fără ca acest lucru sa ne afecteze rezultatele profesionale. 

Elimină factorii inutili de stres

În cazul în care te confrunți cu termene nerealiste la locul de muncă este important să ai o discuție deschisă cu managerul direct, în care sa îi explici faptul că volumul de lucru curent este mult prea mare și că, pentru a putea respecta termenele limită, ai nevoie de mai mult timp sau de ajutorul unui coleg.

Acordă-ți timp pentru tine

Pe lângă factorii de stres de la birou, de cele mai multe ori, se adaugă un ritm prea agitat al vieții personale și lipsa timpului pe care să ți-l acorzi pentru lucrurile care-ti fac placere.

De aceea, este important să prioritizezi toate lucrurile pe care le ai de făcut într-o zi, să te concentrezi pe cele foarte importante sau urgente și să-ți acorzi cât mai mult timp pentru a face lucruri care te relaxează și care-ți aduc o stare de bine.

Structurează eficient activitățile

Chiar dacă ai perioade foarte aglomerate la birou, încearcă să găsești ritmul care te ajută să lucrezi conform așteptărilor și să fii eficient, fără a te epuiza. Un program bine structurat te va ajuta să iei decizii bune și să nu te mai simți copleșit de toate lucrurile pe care le ai pe agendă.

Adoptă obiceiuri cât mai sănătoase

Alimentația sănătoasă este importantă în orice situație, însă, în contextele stresante și care pot duce la instalarea epuizării, aceasta este esențială. Consumă cât mai multe fructe proaspete și legume, alimente bogate în nutrienți și elimină băuturile carbogazoase, cafeaua în exces și mâncarea de tip fast-food.

Pentru a le oferi angajaților un mediu de lucru cât mai plăcut și confortabil, integrează beneficii care contribuie la starea de bine a acestora. Organizează ieșiri în oraș cu echipa, oferă angajaților un card cadou la diverse ocazii speciale și creează o atmosferă inclusivă, în care toată lumea se simte apreciată și în care eforturile le sunt recunoscute.

burnout angajat

Burnout-ul este o afecțiune complexă, asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională, și apare ca urmare a stresului excesiv, acumulat pe termen lung. Este important să cunoaștem semnele apariției burnout-ului și să luăm măsuri pentru a evita efectele neplăcute ale epuizării. 

Sursa foto: Shutterstock & iStock