Tulburările de somn – ce le provoacă și cum le combați
21 Martie 2022
Tulburările de somn pot fi o adevărată provocare pentru echilibrul nostru fizic și emoțional. Pentru a le putea combate, este important să le putem diferenția și să le descoperim cauzele reale. Descoperă în continuare care sunt cele mai cunoscute tulburări ale somnului și ce le cauzează. Totodată, află ce soluții poți aplica pentru a te odihni corespunzător și a-ți menține sănătatea și starea de bine.
Un somn odihnitor e atât o plăcere, cât și o necesitate pentru sănătatea organismului. Din păcate, în ziua de astăzi, tot mai multe persoane suferă de diverse dereglări ale somnului, dintre care cea mai cunoscută este insomnia. Conform Medichub.ro, aproape 50% din români nu se odihnesc corespunzător, iar statistica nu e încurajatoare dacă ne gândim la factorii de stres din ultimii ani, care nu par să dispară. Află în continuare mai multe despre tulburările de somn, cauzele de apariție a acestora și remediile pe care le poți aplica.
Care sunt principalele tulburări de somn
Ai observat că în ultima vreme adormi mai greu, te trezești în timpul nopții sau ai un somn agitat? Ți se întâmplă să te concentrezi tot mai greu la muncă sau să simți o stare constantă de somnolență? Este posibil să suferi de o tulburare a somnului, însă nu-ți face griji: cel mai probabil, aceasta poate fi diagnosticată și tratată. Iată care sunt cele mai cunoscute tulburări de somn și cum se manifestă fiecare dintre ele:
- Insomnia - e cea mai cunoscută dereglare a somnului și are mai multe simptome, pe care le poți identifica destul de ușor. Când suferi de insomnie, adormi greu, te trezești frecvent în timpul nopții și ajungi să îți petreci ziua într-o continuă stare de somnolență. Fie că nu poți adormi, dormi pe etape sau te trezești zilnic cu câteva ore înainte să sune alarma, somnul tău nu este unul odihnitor, iar consecințele se resimt rapid. Insomnia poate avea în spate cauze multiple, de la stres și anxietate până la depresie sau dereglări hormonale.
- Parasomniile - sunt acele tulburări care determină anumite obiceiuri mai puțin obișnuite în timpul somnului. Cele mai întâlnite parasomnii sunt somnambulismul, vorbitul sau gemutul în somn, scrâșnitul din dinți sau coșmarurile repetate. Și în cazul parasomniilor, stresul poate fi un factor declanșator.
- Apneea în somn - e o afecțiune medicală ce nu trebuie să rămână fără tratament, deoarece poate deveni foarte periculoasă. Persoanele care suferă de apnee au pauze în respirație, ceea ce determină organismul să primească mai puțin oxigen. Cei ce suferă de apnee tind să se trezească noaptea, având senzația că nu pot respira corespunzător.
- Hipersomnia și narcolepsia - aceste tulburări se află la polul opus față de insomnie. Persoanele care trec prin aceste probleme se trezesc greu, adorm frecvent în timpul zilei și au constant o stare de somnolență, deși dorm suficient. Pot fi deosebit de periculoase, mai ales în cazul în care manifestările lor apar în momente nepotrivite, cum ar fi la volan sau în timpul operării unui utilaj periculos.
Care sunt cauzele tulburărilor de somn
Pot exista diverse motive pentru care nu reușești să te odihnești corespunzător. Dacă reușești să identifici problema din spatele tulburărilor de somn, ai șanse să o elimini sau să o ții sub control. Uneori poate fi suficient să faci anumite schimbări în stilul de viață, în timp ce alteori poate fi necesar să te adresezi unui specialist. Iată care sunt cele mai frecvente cauze alte tulburărilor de somn:
- Depresia sau tulburările de anxietate
- Stresul constant
- Munca în mai multe schimburi, mai ales pe timp de noapte
- Călătoriile, schimbarea de fus orar
- Probleme fizice, cum ar fi bolile de inimă, de stomac, de rinichi sau plămâni
- Administrarea unor medicamente care provoacă insomnie sau somnolență
- Schimbările de mediu, care în sine reprezintă un factor de stres
- Înaintarea în vârstă
Pe lângă aceste cauze, specialiștii în somnologie - știința somnului - vorbesc și de coronasomnie, o tulburare apărută ca urmare a pandemiei. Coronasomnia își are originea în stresul și depresia resimțite de cei mai mulți dintre noi în ultimii ani, pe fondul îngrijorărilor medicale și economice, dar și al izolării. Practic, această tulburare este o insomnie cauzată de un context zbuciumat, care și-a pus amprenta asupra psihicului și fizicului.
Ce efecte pot avea dereglările de somn
Atunci când te confrunți cu o tulburare de somn, poți experimenta diverse senzații și probleme - unele ce par neînsemnate, altele destul de serioase. Efectele sunt de obicei în strânsă legătură cu seriozitatea tulburării: o insomnie de câteva zile nu te va afecta la fel de mult precum una care durează luni sau ani întregi.
În general, persoanele care suferă de tulburări ale somnului se pot confrunta cu următoarele probleme:
- Pierderi de memorie, în special în cazul memoriei pe termen scurt
- Dezorientare, lipsa capacității de concentrare
- Slăbiciune, moleșeală, senzația de somnolență
- Iritabilitate, agresivitate
- Tristețe, stări temporare de depresie
- Scăderea capacității de reacție
- Incapacitatea de a analiza și de a lua deciziile potrivite
Dacă observi că unii dintre membrii echipei tale nu se mai pot concentra la ce au de făcut, par neatenți, distrați și greșesc frecvent, gândește-te la faptul că de vină pot fi inclusiv tulburările de somn.
Ce soluții poți aplica pentru a trata tulburările de somn
Ideile pe care ți le vom oferi în continuare au efecte pozitive atunci când tulburările de somn nu au cauze medicale și nu sunt deja cronice. În cazul problemelor severe sau de lungă durată, medicii și terapeuții sunt cei în măsură să ofere soluții, care pot include uneori și tratament medicamentos.
Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a te bucura de un somn mai profund și mai odihnitor:
- Renunță la televizor și laptop înainte de culcare. Înlocuiește-le cu o carte bună, care să te relaxeze și să pregătească organismul pentru odihnă.
- Nu mânca înainte de culcare. Dacă te culci cu stomacul plin, vei avea probleme atât cu digestia, cât și cu somnul.
- Apelează la activități relaxante, care să alunge stresul și să favorizeze echilibrul interior. Meditația și yoga sunt două exemple bune în acest sens.
- Renunță la a consuma băuturi pe bază de cofeină înainte de culcare. Un ceai de plante - nu verde sau negru - sau un pahar de lapte sunt de preferat. Încearcă să renunți și la țigări.
- Relaxează-te cu o baie caldă înainte de culcare. Dacă ai posibilitatea, poți apela și la un masaj.
- Încearcă să nu bei alcool înainte de culcare. Chiar dacă ți se pare că alcoolul te adoarme rapid, adevărul e că somnul nu va fi unul odihnitor.
- Fă sport zilnic sau cel puțin de 5 ori pe săptămână. Nu e nevoie să fie exerciții solicitante, poți pur și simplu să faci o plimbare în fiecare seară.
- Hidratează-te, dar nu îți bea cei doi litri de apă fix înainte de culcare. În caz contrar, riști să te trezești toată noaptea pentru a merge la baie.
- Nu adormi cu televizorul deschis sau cu lumini puternice aprinse. Dacă nu poți dormi pe întuneric total, o lumină de veghe e suficientă.
- Realizează un program de somn de care să te ții - e bine să te scoli aproximativ la aceeași oră și să îți impui o oră de culcare, pe care să nu o depășești.
- Nu mânca mult zahăr înainte de culcare.
- Asigură-te că în dormitor e o temperatură optimă, care te face să te simți confortabil.
- Dacă te trezești în timpul nopții, nu te concentra pe a adormi la loc. Cu cât te gândești mai mult la asta și îți impui să adormi, cu atât mai greu va veni somnul. Caută o ocupație care să îți ocupe timpul și să te liniștească în același timp: citește, fă-ți un ceai, gândește-te la călătoria pe care visezi să o faci.
- În cazul în care lucrezi de acasă, nu folosi patul sau dormitorul ca birou. Vei asocia somnul cu munca și nu vei mai reuși să le mai delimitezi la nivel psihic.
Dacă îți dorești să îți ajuți angajații să se bucure de un stil de viață sănătos și echilibrat, din care să nu lipsească somnul odihnitor, avem vești bune pentru tine. Pluxee are de acum beneficiul extra salarial perfect pentru creșterea calității vieții: pachetul Plus de Echilibru. Acesta conține cardul de bonuri de masa Pluxee Gusto, care le va permite angajaților tăi să se bucure zilnic de o masă gustoasă și nutritivă, completat de acces nelimitat la telemedicină. Pe lângă aceste două facilități, Plus de Echilibru are și o componentă extrem de importantă, care ține de wellbeing: acces la extra consiliere psihologică pe specializările: psihonutriție, managementul stresului, managementul tulburărilor de somn, precum și la consiliere de nutriție în stări patologice cu supraveghere recurentă a specialistului pe termen lung.